..::Wawa Yusoff::..: ..::Baby's Stuff # 2::..

Wednesday, January 4, 2012

..::Baby's Stuff # 2::..

ok, done with the breast pump. now nak cerita lain2 barang pulak. rajin benar buat part by part kan. bukan ape, nnt klu wa buat entry berjela panjang dlm satu page mmg takkan adela org nak baca sampai abis. paling tidak pun tgk gambar je kan? ye dak? hehe

semalam lepas je balik dari fabulous mom tu kami terus ke jusco hunting toiletries plak utk baby + kelengkapan lain utu mommy :)

meh kita intai2 ape yg kat atas tu :

1. Balnket Hoodie (Anakku)
2. Breast Pad (TollyJoy)
3. Wet Wipes Tissue (TollyJoy)
4. Baby Bath (Set Anakku)
4. Mini Cotton Bud (Anakku)
5. New Born Pampers 56 pc's (Drypers)
6. Baby Manicure set (Anakku)
7. Nasal Aspirator (Anakku)
8. Changing Mat (Anakku)
9. Maternity Pad (Kotex)
10. Mittens & Socks (TollyJoy)

few things yg sempat kami sambar semalam. alhamdulillah majority brg baby dah selesai. tinggal barang mommy je lg cikit. Barang baby yg kami beli sume brand campur2. x de pun fokus kepada 1 brand. senang cerita asal sale + murah je kami beli. kebetulan semalam kami ke jusco tgh sale utk Chinese New Year. itu yg menggila shopping tu. hehe ,urah2 tau. mostly brg baby Diskaun up to 50%. berbaloi beli semalam. 

Barang2 lain utk mommy mcm jamu + set bersalin tu semua nnt baby dah keluar baru beli. sbb kita pun x tau kan nasib kita ni dapat bersalin normal atau cesarean. tp wa sentiasa berdoa agar dapat bersalin normal tanpa ada complication lain kpd baby. Kalau cesarean mestilah x dpt nak guna set bersalin yg ade bengkung tu sume kan. pastu bukannye boleh makan jamu sebarangan. tu yg wa beli lps bersalin nnt. dah survey and dah ckp kat husband. after deliver baby nnt dia kena la pegi beli brg2 tu sume sorang2, x boleh la wa ikut. Insyaallah dia boleh buat :)

Ini beberapa rujukan yg boleh digunakan utk keperluan momy utk ke hospital nanti

1. 1 helai tuala mandi
2. 1 helai tuala muka
3. 20 keping tuala wanita bersalin (dengan gelung) dan tali
4. 3 helai baju tidur (boleh dibuka di bahagian hadapan, memudahkan untuk menyusu bayi)
5. 1 helai pakaian biasa
6. 2 pasang stokin
7. 1 pasang selipar
8. helai coli khas untuk menyusu
9. 2 pasang pelapik coli
10. 5 helai seluar dalam pakai buang
11. sikat
12. berus gigi dan ubat gigi
13. barang-barang mandian / kosmetik (bedak,sabun dll)
14. pakaian untuk pulang ke rumah
15. bahan bacaan
16. susu sesuai untuk ibu menyusu seperti ANMUM 2

Dan ini pulak senarai yang perlu di bawa oleh si ayah apabila ke hospital nanti
1. surat rujukan doktor
2. kad pengenalan Isteri
3. kad pengenalan suami
4. surat nikah
5. wang



11 comments:

Cikpuan rara said...

wahhh dh siap sume.tunggu baby je ni.

~ NANA ~ said...

geram je bila tgk barang2 baby...hehe

Wawa Yusoff said...

rara : hehe. itula. menanti 3 bulan terakhir. *cuak*

nana : sangat geraaammm nana! lg geram dr tgk wedding gift. haha :D

ciksuen said...

walaupon i da selalu sopping brg baby...tp asik je ase xcukup-cukup! hehe

veesakura said...

bila tengok barang baby, comel sangat! rasa nak angkut je semua. gila tamakk! hehehe

Cik Lijah said...

entry yg bagus sgt........!!
tgh pregnant tp blur nk beli brg baby ape....

nak amek ye list2 tu...hehehehe

Wawa Yusoff said...

cik.suen : br i tau, beli brg baby ni lg seronok dr beli baju raya sendiri. haha :D

vee : kan? terus jadi lupa diri... :p

Cik.Lijah : Silalah... i pun amik kat mana ntah haritu. tau2 je ade dlm pendrive ni. hehehe :)

Lyana MK said...

byknyer dah beli!!!!!

wawa yana add ur blog url tau!! ;)

Wawa Yusoff said...

yana : alahai, boleh la sikit2.. yg wajib je tu.

url..? silakan, yana punya url dah lama bersemi kat blog nih. tp wa x mintak izin kat yana pun masa nak letak link haritu. ampuunnnn... hahaha :D

Ayu Yusoff said...

Wa, masuk dalam list tu Disposal panties for mommy...sangat berguna di hujung kehamilan dan dalam pantang...

antara yg wajib ada dalam senarai Ayu tu...

Wawa Yusoff said...

ayu : hokey. roger! update list dah.. TQ =)