..::Wawa Yusoff::..: ..::Wedding Review : Baju & Tudung Nikah::..

Monday, November 14, 2011

..::Wedding Review : Baju & Tudung Nikah::..

ehem2. masih lagi feeling pengantin walaupun dah 4 bulan kawen. ade aku kesah..? hahaha :D ni semua penangan weeding mode last week yg sangatlah dipenuhi dengan kenduri kawen. now teringat plak ade lagi review yg belum buat. biasalah.. sibuk katanye... :p

Wawa pernah buat teaser kat entry ini pasal baju nikah. Ye. baju nikah wawa di bikin oleh mak tersayang. I am so lucky ade mak yg sangat lah pandai menjahit.


Baju Nikah
Konsep : Jubah Dress
Design : Sendiri
Warna : Peach + Red beads
Material : Jackel - Beaded Lace + Satin
Tailor Cost : PRICELESS (sebab mak yg buat. hehe)

Sorryla ye, gambar x berapa jelas. dari camera phone je ni. CD dari OP tetinggal kat umah. 

Now nak cerita pasal tudung nikah pulak. Biasalah, budget bride mesti lah DIY. muahahaha. Sangat puas hati ok kalau DIY ni. sebab kita dapat buat ikut citarasa kita + sangat jimat. Wa amik patches lace dari baju nikah and tempek kat awning tudung. so baju dan tudung nampak sedondon. 


Tudung Nikah
Jenis Tdung : Syria Lycra (awning kecik)
Harga : RM 15.00

Pasal tudung nikah ni wa ade update kat enrty yang lepas, korang boleh baca kat SINI


Tips untuk DIY tudung.

1. Tetapkan design yg korang pilih. Especially utk jahit2 ni. takut material rosak kalau korang cabut benang banyak kali

2. Buat draft design. Contoh nye, korang just letak2 dulu ape yg  korang nak buat atas tudung. Pastu peniti kan. 

3. Lepas peniti cuba pakai tudung tu dengan selesa. Pakai rooch kalau perlu. tgk kat cermin and adjust mana yg  xkena.

4. Bila dah nampak ok, korang jahit halus2. kalau lace, makesure korang jahit atas sulam lace yg agak tebal sikit supaya patches tu melekat dengan kemas.

5. Jahit bead/manik/labuci secara ikut suka (boleh ke kata gitu..? hehe). ye, memang pun sebab korang nak effect penuh and sarat kan. so korang jahit je merata manik2 tu. lagi cantik kalau manik tu ade pelbagai size, besar, sederhana dan kecik. 


Itu je yg wa dapat kongsikan. Selamat mencuba ye..!!!



14 comments:

Cik Tqah said...

thanks for info =)

Wawa Yusoff said...

Cik.Tqah : hehe. welcome dia.. sesajer je nih.. Thanks for reading dear! :)

cha said...

wah kreatifnya u diy. i sume serah kt pakandam sbb i mmg tak tau nk diy ni T___T

Wawa Yusoff said...

Cha : alahai, i pun buat yg mana tau je.. yg mane senang.. hehe :)

SyuHada said...

sy pn nk buat baju nikah cmni.. bole tau x bape meter nk kne gune lace n satin tu.. sy da beli da kainnye tp xtau cukup ke x nk buat cmni.. :)

Wawa Yusoff said...

Syuhada : ukuran kain ikut badan la yang. mcm wawa sgtlah kecik orangnye.

2 meter lace + 4 meter satin pun dah cukup utk wa. tp kalau syuhada jenis normal size better syuhada beli 4m lace + 4 meter satin.

Adawiyah A.Halim said...

syok nye mak dia jahit..hehehe..nnti leh la suruh mak wawa jahit baju raya adda nnti..heeeee

.:.farayhasukri.:. said...

sonoknye mak jait sdirik..cantek2..eheh..nway samat pngantin baru..ehe

Rina Lia (◕‿◕)✿ said...

lawanyee..da mcm baju sanding :)

SyuHada said...

tq wawa.. actually da beli 2 1/2m lace.. satin 4m.. weekend ni baru nk g hantar kt tukang jhit... klau xcukup kne g beli lg la jwbnye :)

miss ain said...

follow me back. :)
nice blog.

ameyamiza said...

nice . sgt kretip oke :)

ciK LyndaWawa said...

wah..boleh diikut ni DIY=]

Schaz said...

cantiknye! combination peach n red mmg meletop!