..::Wawa Yusoff::..: ..::Ragam Mengandung::..

Thursday, October 6, 2011

..::Ragam Mengandung::..

hai korang. kembali bersiaran dari umah mak.... yes, I x sihat harini MC.

semalam seharian I muntah2. sampai rasa  lembik sangat badan ni. petang tu Mirzal dah risau tgk I lembik sangat. nak jalan pun terhuyung hayang serupa mambang mabuk minum todi *apehal plak*
So lepas maghrib terus ke hospital. Lucky rumah sewa I yg baru ni sgt lah dekat dengan hospital. Tunggu doktor pun x lama sangat pastu doktor pun hensem *matilaaahhhh... ahaha :D* So, mcm biasa la. pregnant lady kalau ade masalah je mesti kena wat urine test kan. I tak ingat dah sejak kawen bape kali dah I sedekah urine kat hospital.. euwwww :p

Alhamdulillah doktor kata good news is badan I x kering. even I muntah seharian pun. So x pyh admit ward. pheewww..lega. x nak I duduk hospital sorang2. Lagipun hospital sg.buloh husband bukan boleh tggu pun. Doctor ckp kalau tgk keadaan I, dia x rasa  I muntah cause of my pregnancy but maybe I've got food poisoning. hurmnn... Almaklumlah, I kan baru pindah rumah. rumah pun x abis setup lagi. Seminggu ni mmg kitorang kerap makan luar. 

Doktor bg choice samada I nak drip (masuk air) or just makan ubat yg dia bagi then rest kat umah. I prefer mkn ubat and rest kat rumah. Nak drip dah tentulah I kena baring kat katil ward kecemasan tu. Sejuk!! So lepas amik ubat and dapat MC 2 hari. Yg x bestnye tu doctor bagi MC utk 5 & 6 oktober 2011 (semalam & harini) tp semalam I dah keje full day so, mcm mana plak I nak claim MC utk semalam kan..? apela doktor ni.. main2 plak dia bagi MC. Alhamdulillah, harini i sihat. boleh makan dan sampai sekarang pun belum muntah. Harap2 I sihat dampai petang, esok and sampai bila2.. amin. *tak agak2 nak doa pun* :p


memang betul orang kata. pembawakkan baby ni macam2. setiap orang lain nasibnye. even 1 mak, tp 5 anak, setiap anak tu plak lain pe'el mengandungkan nye. and maybe ini nasib I. Sakit punggung, muntah teruk, sakit bawah perut and mcm2 lagi.  Apepun yg jadi I tetap rasa tenang. tak mcm before pregnant dlu. kalau sakit sikit je mulalah nak muncung, xde selera makan, taknak makan and mcm2 la kerenah. Tp sekarang ni bila sakit je otomatik I akan pk, baby dalam perut. I mesti paksa diri utk makan sbb I nak cepat sihat. I x nak sakit I bg effect pada dia. Sekang baby dah 3 bulan. Allergy pun dah makin kurang. muntah pun I dah boleh control. Alhamdulillah..

So, kepada BBF and mommy to be, kalau u all pun senasib dgn I, sabar banyak2 ye. doa banyak2. Jangan mengeluh sikit pun. Kena ingat, setiap apa yang kita alamai kita mesti redha, berganda pahala yg kita dapat kalau kita redha. Insyaallah. Kalau korang ade pengalaman ragam mengandung mcm I nnt, kongsi2 lah ye. Favorite I sekarang ni aiskrim + yogurt, kalau dapat makan 2 foods ni mmg I rasa happy je... hehe. Oh ye, Mirzal I sangat memudahkan dan menyenangkan. I rasa BONUS kerana dapat husband seperti dia. Syuukuurrrrrr :)




12 comments:

~ NANA ~ said...

dear...take care tau...i so far xde lagi muntah2, juz rasa loya2 tu ada la...tp selera makan tu, ya Allah, menjadi2 betol! gemok la i...hihi

Wawa Yusoff said...

nana : ye, mula2 tu mmg menjadi2 selera. masuk 8 weeks. terus lembik I. kalau u sekarang ni sihat,u makan healthier foods byk2 selagi boleh. U pun take care ok :)

"cikkin" said...

take care wawa..mmg mcm2 ragam kn pregnant ni..cikkin br blk bercuti g utara konvo adik ipar kat utara..2 hari tu..g jalan2 cr mkn sesaje..alhamdulillah..kat sane..sume ok..tak de muntah2 ke ape..cume penat n sakit2 bdb sbb dok dlm kete lame kan..tp blk je kl..die da start da..loya..mkn pon tak selera blk..pagi tadi nak g keje..muntah melambak2..hmm..baby ni suke jalan agaknye..huhu..bile tak dok umah..pnadai je die behave..hihi..=)

Adawiyah A.Halim said...

semoga wawa cpt sihat...leh dtg wedding kite..hehehehe...

Wawa Yusoff said...

cikkin : yea... rasanye mmg mcm tu la.. kalau berjalan bukan main sihat. sampai je rumah, hurmn, muntah, loya lembik segala kan. notty betul dia. nak jalan je.... hehe :)

adawiyah : insyaallah, no worry dear. kalau xde aral insyallah Wawa sampai. lagipun eksaited nak tgk your theme coz its one of my theme yg kena reject. padahal cantek je kan! grrrr :p

fash nurfazlina said...

Congratsss :) faz dlu 4 kali b'mlm ti hspital.every thursday msuk wad, drip water sbb dehydration, ketone 4+.segan sbb jumaat bile dr. dtg, mst dorg tnye 'ehh bkn u ker msuk last week' ngee.alhamdulillah gettin better lpas first trimester n mkn ubt thyroid :) smoga both of u, mummy n bb sihatt :)

Wawa Yusoff said...

Fash : is it..?? every week eh? Hopefully i tak mcm tu.. tiap minggu kena cucuk jarum...sebulan sekali pun i nyilu.. heee~

btw, thank u dear. u pun take care ok :)

Byzura Mj (By) said...

taniah wawa! yerp banyak peel! me pun dah mcm2 kena! hahaha tp kelakar bila ingat that moment!

Fariza said...

alhamdulillah. tahniah. jaga diri. :)

Fariza said...

alhamdulillah. tahniah. jaga diri. :)

erin moshimoshi said...

semoga wawa sehad...jaga diri ye :)
jom follow erin

Wawa Yusoff said...

byzura : yess. sgt kelakar. pe'el c ayah pun kadang2 buat i ketawa sendiri.. haha

fariza : thank u dear *hugs*

erin : insyaallah... aminnn :)