..::Wawa Yusoff::..: ..::Pomander ball yang menipu::..

Saturday, June 25, 2011

..::Pomander ball yang menipu::..

hai anda2 semua. tgk tajuk entry. Pomander ball yang menipu.
cakap camtu sebab nak cepat siap. jadi menipu sikit buat pomander ball.

teng..tengg..teng...!

sabar.. sabar.. jangan nak cepat je.. belajo dulu camne nak DIY. barulah tau menipu ke tak.

wa tau, biasanye korang kalau buat pomander ball pakai Kertas tisu tu kan. Same goes to me. Ade yg DIY pomander ball buat bunga daisy kan. Cantek sangat. gebu2 je. Step yang buat bunga daisy tu memang byk sikit la sebab kena ikat dengan dawai dulu. tapi wa malas! ehem2. terang2 kasik tau nih. hikhik.

ok, lets the tutorial begin..

tak payah pakai pembaris. dah nama pun malas. ukur je pakai pengikat creepe paper tu.

korang lipat mcm kipas tu. senang je. x payah skema sgt. letak kat lantai pastu tarik2 kan aje.

jadilah dia gini! senang sangat.

ha, dah jadi cam gitu terus lekatkan kat bola polistrin

lekatkan lagi bebanyak

ikut korang la nak letak kaler ape. yg penting masuk tema. jangan wedding theme korang warna Merah makngah, korang sental pakai kaler hijau pulak :)

sangat senang tau. korang just lekat kan aje bende tu bebanyak.

Hasilnya
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
V

ehem2. dah jadik! hoyey.! dapat siapkan 5 biji. cukup untuk deco :)

c, hasil dia x sama mcm kita buat bunga daisy tu. tapi kalau nak cepat siap boleh try.

satu polistrin tu pakai 2 creepe paper. boleh siap dalam 1 jam je. ikut kepantasan korang la. mcm wa sebab guna glue gun jadi kalau buat lelaju memang haruslah melecur tangan. hehe

cost :
Polistrin : RM 1.50
Creepe Paper : RM 0.50 X 2 gulung

Total Cost :
RM 2.50 setiap satu.



Selamat mencuba..!!





10 comments:

cloud 9 said...

polystyrene tu mmg da jual bulat2 ke? nnt majlis ak boley la ko tlg bg idea d.i.y utk ak. berangan..-maya

Wawa Yusoff said...

yang : bola polistrin tu memang dia jual bulat2. majlis hang sok x pyh DIY la. hang kan hantaran RM Ikut KILO. Beli siap je semua.... hik3 :)

mimis said...

Cantik gaks pomander ball guna kertas ehh.. ari tu sy dah penah wat guna bunga yg beli kt kedai bunga reben tu.. kos agak mahal gaks.. nnt nk try wat mcm ni.. :)

NOUR said...

wahh~ cantik2...wanny pon nk wat camtu gak la...tq sbb ajar~ weee....

follow blog kamu b2b....

http://nourizuanny.blogspot.com

~ NANA ~ said...

cantek sgt! rindu lak nk DIY pasal kawen2 ni...hihi

A 'n' M said...

waaahhh...tq 4 sharing.nak try jugaklah! (ceh.sume benda nak try.tah bile mase la nak try 2.hehehe).but good idea.murah pun murah...kn? =)

Miss Sunshine said...

senang sikit cmni kan... tapi hasilnya tetap cantik kan... ^_^

Wawa Yusoff said...

NOUR : Hehe. Try2. senang dan jimat :)

NANA : Betul nana, bila dah selesai semuanya nnt mesti rindu moment bizi2 ni kan :(

A'n'M : Silakan cuba... sangat murah tau..

Miss Sunshine : yup, hasil dia masih lagi cantik. yg penting jimat masa dan RM.. hehe :)

Juz Call Me Sharz said...

kat mane beli crepe paper tu ek??? ingat nak buat jugak.. :))

MG schmidt said...

cantik jgk mcm ni .bole try :)
thnaks tuto nya
folow sni nnti sng nk crik ..huhu