..::Wawa Yusoff::..: ..::D.I.Y. bunga dada::..

Monday, December 27, 2010

..::D.I.Y. bunga dada::..

teng...teneng...!
ok, mari story pasal bunga dada :)
actually wawa mendapat idea ni kat satu web D.I.Y wedding favors. tp da x ingat da kat mana. so mcm bekenan sgt dgn design dia. wedding wawa bukan la tipikal tradisional sangat. so klu bleh wawa memang nak elakkan penggunaan bunga yang berlebihan. Nak moden selagi boleh.. ngade kan..?? hehehe
ribbon bersaiz 1/2 inci. potong sepanjang 12 cm

ribbon yang paling halus. potong sepanjang 9 cm


kemudian tu jahit ribbon

ribbon dilipan 2 dan cucuk dengan jarum berbenang



dan terus kan sehingga helaian ribbon ke-6. macam kat bawah ni
mengikut kehendak masing2 la berapa banyak kelopak.
kemudian bile da msukkan semua tu susun la ribbon2 tersebut membentuk kelopak bunga kemudian mati kan benang
ribbon akan  jadi mcm ni.

Cara yang sama di ulang untuk ribbon bewarna hitam. bila da selesai, just cantumkan aje ribbon2 ni and jahitkan butang dan pin. 


so ini lah hasilnye........
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
V

Moden kan..?? Suke sangat....!!!!

so sekarang ni wawa tgh cube nak adjust kat mana nak diselitkan duit. Bunga dada ni kan untuk penanggah. so da jadi mcm adat kot letak duit. ikut kan ajeee...

cara ni sangat jimat ok. 
ribbon silver RM 1.50.
Ribbon hitam  1.20
Button putih Size duit 10 sen : RM 0.15

Segulung ribbon bleh dapat dalam 15-20 bunga dada. ikut Saiz la. kalau korang buat besar da tentu la lg banyak pakai ribbon.

kalau nak lagi cantek boleh guna ribbon yang berbunga-bunga. 
hasil dia pun akan jadi lagi fancy dan menarik



6 comments:

WillBe.Mrs said...

wawa: suka nye tgk bunga ni...senang je nk wt n paling penting JIMAT cost..! tq

R-yu said...

kalau nak letak duit camner plak? nak buat berapa kuntum ni....suka nak tolong sebuk..he

veesakura said...

wa, bestnyer!! macam nak try la.hihihi

Wawa Yusoff said...

WillBe.Mrs : Senang & Jimat sgt =)

R-yu : yg ade duit da siap. nnt wa tunjuk. mak kata buat 50 bunga je

Veesakura : try la, sgt senang. lagi cantek kalau pakai fancy colour ribbon.

Anonymous said...

comeynye..nk try wat la..kebetulan wedding theme same ngan wawa..sori yea cik wawa kalo ade yg t'same time wedding saye nnt..:)

nur aishah bte abd hadi said...

CANTIK LAH
nk try lah bikin :)