..::Wawa Yusoff::..: ..::fitness course at Cherating::..

Saturday, June 6, 2009

..::fitness course at Cherating::..

....huhuhu...pnt n sakit nye bdn ku rsekan...

utk makluman kwn2, tepat pukul 9.30mlm aku bru je smpai rumah.. br balik dr cherating..terlibat dgn kursus kesihatan & kecergasan anjuran KSKB sg. buloh (ofis aku).. selama 3 hari 2 mlm kami bekampung kat Holiday Villa Beach Resort n Spa.. Best wo..

4.6.2009 ~ kami bertolak dr kolej pukul 9.00 pagi.. seramai 50 peserta terlibat termasuk 10 org peserta dr kSKB sarawak. Dalam pukul 10.30 cmtu kami benti rht kat R & R Temerloh utk b'fast.. Aku n kak yati decide nak mkn Bakso mihun.. sedap sgt..kemudian tu kami pun meneruskan p'jalanan ke destinansi.... aku pun zzzzzzz..... tepat pukul 12.30 kami smpai la kt holiday villa... Besela kan bile da ramai2 mst ade yg x kene kan.... da pukul 2 aku still xdpt bilik lagi... dlm 3.30 cmtu barula aku ditempatkan di bilik 237 bersama kak yati..
sepanjang ptg actvt bebas...kami pun jln2 tp pantai..adela jugak yg rajin jogging... aku??? hehehehe....tgk sudah.... hahaha=) xde r... aku men bola tampar... tu pun kebetulan dorg men aku pun join jela.... belasah je pkai jeans... (lantak kan ctu...)
Malam tu actvt ceramah ttg pemakanan sihat.... blehh thn pning gak r aku dgr..... psl da mlm kan.... bnd sng pun bleh jd pening.... heheh


5.6.2009 ~ ha....arini baru la stat actvt yg betul2.... seawal 7 pg kami da bekumpul kat Istana Ballroom utk ujian saringan kesihatan :-
1.ukur ketinggian... 151 cm... tggi ke?? korg phm2 la kan....
2. Timbang Berat...42.4 kg... menurut consultant tu aku kene tambah berat 3 kg lagi... fuh! nak naik sekilo pun ssh....
3.BMI...UNDERWEIGHT....
4.Tekanan Darah & Pulse... 101/68..Pulse plak 88.. hehehe.. kire x sht r aku ni..
5.Cek Gula dlm drh n kolestrol... YES!! aku dpt very GooD!
Selepas selesai tu kami pun pg breakfast..Lps pd tu ade kelas analisa ttg ujian yg kami buat td..

2.30 ptg- kami ade ujian saringan kecerdasan plak... ujian ini utk menentukan sejauh mne tahap kecerdasan kita... Org yg sihat tidak semestinya cergas... Ujian2 adalah seperti Bangun tubi(sit-up),Tekan Tubi(push-up),lari ulang alik(10 meter) dan lari sepanjang 2.4 km... Sume ujian tu aku cemerlang..heheh tp bab lari 2.4 km tu aku juz dpt tempat kelima je... pnt wo.... Bos aku (cik azira) die dpt 1st place, kak yati no.2 n kak mis no.7..
Malam tu plak kami ade ceramah ttg senaman dan risiko2 nye.... mse ni barula tau ape die cre senaman yg slh n ape die snaman yg terbaik.... mmg best crmah mlm ni... bnyak sgt info dpt...

6.6.2009 ~ Pagi ni kami ade Briswalk... mmg ilmu baru buat sume...kami diajar utk aktvt berjalan dgn betul bg senaman n menggunkan walking stik atau nama betulnye Nordic Stik... Nordic stik ni digunakan utk membantu kite mengekalkan posture bdn semasa berjalan n satu lagi die membantu kite menggerakkan keseluruhan muscle semasa berjalan tidak hanya otot kaki tapi otot lengan dan perut jugak... mmg best... tp nordic stik tu agak mahal...siapa yg berkemampuan mmg patut beli la..... x tipu.... mmg bagus... lepas selesai tu kami pun pg minum pagi...hidangan kesihatan... hahaha


Lepas minum pg tu kitorg pun meneruskan ujian selanjutnya iaitu Ujian Fisiologi Umur... Ujian ini memerlukan kite membuat bebrapa actvt utk menentukan tahap jantung kite..samada jantung kita tu sama umur dgn kita atau lagi tua or lagi muda... antara actvt nye adalah inverted crawl(merangkak secara terlentang), jump & Clap(bkn tpk tgn tp tapak kaki...mmg mencabar),Jump Rope (60 cm je pnjg tali tu) korg bygkanla sikit pye ssh nak lompat dgn tali pendek tu...n ade lagi beberapa ujian.... Da selesai tu kami pun berendam dalam kolam... chekout pukul 2.oo ptg... Sempat jugakla singgah kemaman membeli kepok...hihihik.. Tepat pukul 7.34 kami pun selamat sampai ke Lobi KSKB Sg.Buloh.... Alhamdullillah...

...Apa yg dpt aku ckp, kursus ni mmg bagus, korg jgn rse takut nk pg sbb penat or mls nak buat actvt tu... Kalau ade peluang pegila... mmg best... Aku pun klu dorg buat lagi kursus ni mmg aku bersemangat utk pg lagi...!! BEST....

No comments: